15 forintért veszik az áramot és 5 forintért adják!

A lakosságnak viszont 36 forintos áron értékesítik.

Németh Szilárd az energiaárak elszabadulásával indokolta, miért nem tudják a jövőben fenntartani eddigi formájában a rezsicsökkentést. Ehhez képest olvasónk júliusi áramszámlájából kiderül, hogy az áram ára az A1 kedvezményes díjkategóriában nettó 12,13 forintról 5,11 forintra csökkent úgy, hogy az MVM egyébként közel 15 forintos kWh-kénti áron veszi az áramot, tehát itt az állami cégnek jelentős vesztesége keletkezik.

A lakosságnak viszont továbbra is bruttó 36,20 forintos egységáron adják a rezsicsökkentett áramot (az átlagfogyasztás feletti piaci ár pedig augusztustól ennek majdnem a kétszerese lesz). A rezsidíjon belül ugyanakkor az átviteli díj júliustól a 3,5-szeresére nőtt. A második Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkára szerint ez a növekedés összefügg azzal, hogy immár NER-közeli érdekeltség is van a szolgáltatói piacon Mészáros Lőrinc révén.

Egy olvasó küldte el a legfrissebb áramszámláját (az Elmű Hálózati Kft. területén lakik), amelyen látszik, hogy – amint arról már írtunk – a rendszerhasználati díj jelentősen megemelkedett. A számlából az is világos, hogy a rendszerhasználati díjon belül az átviteli díj a 3,5-szeresére nőtt júliustól, összegszerűen nettó 7 forinttal, 2,787 forintról 9,8 forintra kilowattóránként.

Ugyancsak július elsejével ugyanennyivel csökkent a díjon belül az áram ára, az A1 kedvezményes díj például nettó 12,13 forintról 5,11 forintra olvadt.

Összességében tehát nem fizetett többet a lakossági fogyasztó júliusban, mint júniusban, maradt a rezsicsökkentett 36,20 forintos egységár. Adódik a kérdés, hogy akkor miért foglalkozunk ezzel. Úgy véljük, ennek is köze van ahhoz, miért nyúlhatott bele a kormány a villamosenergiánál is rezsicsökkentésbe.
Itt lehet megnézni az MVM adatai alapján, visszamenőleg hogyan változott a lakossági egyetemes szolgáltatásban a villamosenergia-díj összetétele

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'memcache.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/memcache.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20170718/memcache.so.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory))

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: