A legrászorultabbaknak nem fog jutni tűzifa!

Ha nem történik semmi, hatalmas katasztrófa lesz.

A kormánynak mielőbb lépni kellene a téli szociális tüzelőanyag-támogatások biztosítása érdekében.
1. Meg kell emelni a támogatásra szánt évi 5 milliárd forintos keretet.
2. Konkrét intézkedésekre van szükség, hogy az önkormányzatok elől ne vásárolhassák fel a tűzifát. Azaz szabályozni kell, hogy az önkormányzatok a fabeszerzésekben előnyt élvezzenek az erdőgazdálkodóknál a piaci alapon vásárlókkal szemben. Másként előállhat a helyzet, hogy a legszegényebb háztartásoknak egyszerűen nem lesz miből tűzifát osztani télen.
 
Erről a problémáról beszél Tiszakeszi polgármestere is, aki szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy a polgármestereknek fel kell emelni a hangjukat, különben óriási probléma lesz!
 
 
A rezsicsökkentésből kezdettől fogva kimaradtak a szilárd tüzelőanyagokat használók, a júliusban bejelentett intézkedések jelentős változást hozhatnak az ő életükben is.
Eddig a háztartások csaknem 40 százaléka, elsősorban az alacsonyabb jövedelműek használtak szilárd tüzelőt. Körülbelül fele vegyesen fával és gázzal, a legalacsonyabb jövedelműek pedig jellemzően csak szilárd tüzelőkkel fűtöttek.
 A rezsicsökkentés átalakítása azonnal felhajtotta a tűzifa árát és a szilárd tüzelőt használó fűtőberendezések iránti keresletet. Hosszú várólisták alakultak ki a tűzifa-kereskedőknél, és akadozik az ellátás.

Így idén télen a szokásosnál is jóval nagyobb szükség lesz a szociális tüzelőanyag-támogatásra, amit az 5000 fő alatti településeken, szilárd tüzelővel fűtők, szociális alapon kaphatnak. Mostantól ugyanis rengeteg olyan háztartás is kénytelen lesz fával, vagy rosszabb esetben szénnel fűteni, akik eddig meg tudták fizetni a gázfűtést.
 

Az önkormányzatoknak pályázniuk kell a szociális tüzelőkre, és csak az elbírálás után indíthatják el a megrendeléseket. Az idén kiírt pályázat eredményeit és a megítélt tüzelő mennyiségét azonban csak 2022. augusztus 31. után hirdetik ki. Addigra viszont jó esély van rá, hogy késő lesz intézkedni; csak frissen vágott, nedves tűzifát tudnak majd vásárolni az önkormányzatok, ami nem megfelelő a fűtéshez..

A szociális tűzifára szorulóknak nincsenek megtakarításaik, amiből most gyorsan megvásárolhatnák a téli tüzelőt, vagy akár egy korszerűbb fűtőberendezést. Ha erről a kormány nem gondoskodik, legrosszabb esetben előállhat az a helyzet, hogy egy-egy településen télen nem lesz miből szociális tüzelőt osztani. Tűzifa hiányában pedig, az egyéni problémákon túl – például egy hideg, nem megfelelően fűtött házban sokkal gyakoribbak a megbetegedések, ami az egészségügynek is plusz terhet jelent – borítékolható, hogy a már eddig is aggasztó mértékű légszennyezés mértéke is ugrásszerűen meg fog nőni a rossz minőségű tüzelők és a szintetikus anyagok (hulladékok, lomok, textilek) kényszerű égetése miatt.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'memcache.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/memcache.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20170718/memcache.so.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory))

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: