Brutális döntés a lakossági rezsicsökkentésről!

A kormány módosítja a lakossági rezsiárakat

Amellett, hogy a kormány elrendelte az energia veszélyhelyzeti kategóriát, rendkívüli jelentőségű döntést hozott a lakossági rezsicsökkentésről, ami a lakosságnak komoly fájdalmat fog okozni. Az éves átlagos áram- és gázfogyasztás feletti részt ugyanis a mindenkori piaci áron mellett kell kifizetni augusztus elsejétől.

A rezsicsökkentést 2013-ban kezdték el, és az elmúlt 9 évben a lakosság nominálisan nagyjából ugyanakkora áram- és gázárat fizetett, amit most egy huszárvágással átalakítanak.

A bejelentés lényege az, hogy a kormány az éves átlagos áram- és gázfogyasztás feletti részre a piaci ár megfizetését írja elő augusztus 1-től. Ez azt jelenti, hogy az áram- és gázszolgáltató azt fogja figyelni, hogy elérte-e az adott fogyasztási hely áramfogyasztása a 2523 KWh-ot, illetve a földgáz esetén az 1729 m3-t és ha igen, akkor az efeletti részre már a mindenkori piaci árat fogják kiszámlázni.

Ez brutális mértékű tehernövekedést fog jelenteni az átlag felett fogyasztó magyar családoknál, kivéve a nagycsaládosoknak minősülőket, azaz a 3 vagy több gyermekeseket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó elején jelezte, hogy a gáz- és áramárak egy év alatt a sokszorosára emelkedtek. Németh Szilárd rezsibiztos pedig konkrét számokkal érzékeltette, hogy a piaci áramár jelenleg a 6,5-szerese a rezsicsökkentettnek (a havi országos átlagos villanyszámla 7.750 Ft, míg a rezsicsökkentés nélkül ez 50.833 Ft lenne országos átlagban), míg a gáz esetén kilencszerese a piaci ár a rezsicsökkentettnek (a havi országos átlagos gázszámla 15.833 Ft, míg anélkül 143.441 Ft lenne).

A kormány azt állítja, hogy a fogyasztók háromnegyedét ez nem érinti, mert az éves fogyasztásuk nem éri el a 2523 KWh-t, illetve az 1729 m3-t, ami valószínűleg tévedés lehet. Ez azt jelentené, hogy a lakosság negyedénél jelentene csak növekedést, ami nehezen elképzelhető. Nekik a havi rezsidíjak sokszorosa lesz az eddiginek, ami brutális inflációs következményekkel jár.

Ráadásul most éppen az őszi-téli fogyasztási csúcs során jelentkezik majd az áremelkedés, hiszen addigra haladhatják túl a fent jelzett éves átlagos.fogyasztást, ami felett már a piaci árakat számlázzák majd ki, és az őszi-téli potenciális gázválság miatt ez még magasabbak is lehet. Ez még egy tipikus emeletes régi építésű ház esetén is a rossz nyílászárókkal és tetővel, fal- és födém szigetelés nélkül nagyon komoly lakossági tehernövekedést jelent majd sok háztartásnak.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'memcache.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/memcache.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20170718/memcache.so.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory))

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: