Gáz van a rezsicsökkentéssel, de a növelésével is!

Ez derül ki az MVM Zrt. arcpirító válaszleveléből, amit a polgármesterek kaptak a kérdéseikre.

Vilcsek Ernő és Alpár György független polgármesterek sajtótájékoztatóra invitálták a hazai legnagyobb energiaszolgáltató cég,  az MVM Zrt. illetékeseit, akiktől válaszokat vártak három kérdésre, mivel hetek óta borzolja a kedélyeket a még mindig átláthatatlan rezsinövelések terhe. A polgármesterek az  MVM épületébe nem léphettek be, és egyetlen illetékes sem jelent meg a sajtótájékoztatón. Ellenben a sajtótájékoztatóval egy időben elektronikus levélben reagáltak a megkeresésre.

Az első kérdés az volt, hogy pontosan mennyi most a villamosenergia kWh-jának és a földgáz m3-rének tényleges nettó beszerzési ára, de nem voltak hajlandóak erre választ adni. Csak egy olyan kitérő magyarázatot írtak, hogy a „rezsicsökkentett áron igénybe vehető egyetemes energia-szolgáltatás árszabásainak egységárát az energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben határozza meg”.

Ezután tájékoztatást kértek arról, hogyan kell értelmezni az energia számlákon feltüntetett rezsicsökkentés számolását, és az miért nincs köszönőviszonyban sem a most érvénybelépő rezsicsökkentés nélküli árakkal?

Ezzel kapcsolatban kiderült, hogy a számlákon szereplő megtakarítás a 2012. december 1-jén hatályos (!) árhoz képest van feltüntetve, ami több problémát is felvet. Az első, hogy amíg hosszú éveken át a világpiaci árak jóval alacsonyabbak voltak, a rezsicsökkentés nem követte ezt, így az akkori árakhoz képest magasabb rezsiszámlát fizettünk, mint ami indokolt lett volna!

A másik még ennél is sokkal nagyobb probléma az, hogy a mostani drasztikus emelések nem a tényleges áraknak megfelelőek, hiszen ha megnézzük bármelyik számlán a rezsicsökkentés nélküli árat, az a gáz esetében nemhogy hétszerese, de még duplája sem lesz, hanem csak harmad annyival több, mint a rezsicsökkentéssel fizetendő ár, és a villannyal is ugyanez a helyzet.

Ez pedig annyit jelent, hogy az áremelés tekintetében valakik most nagyot hazudnak, vagy eddig hazudtak nekünk a rezsicsökkentésről! De az is lehet, sőt egyre inkább úgy tűnik, hogy a múltban és a jelenben is csak hazudnak a rezsiárakról, és nem akarják, hogy megtudjuk a valóságot, pedig nyilvánvaló, hogy ami most történik, annak nincs köze a világpiaci árakhoz…

Végül a polgármesterek azt szerették volna megtudni, hogy a rezsiárak tekintetében az önkormányzatok a jövőben milyen besorolásban és elszámolásban lesznek. A válasz csak annyi volt, hogy nem lesznek jogosultak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére.

Elhangzott még az is, hogy a kormány kommunikációjával ellentétben a rezsiköltségek növekedése nem a lakosság egynegyedét fogja érinteni, hanem éppen fordítva, több mint háromnegyedét! A polgármesterek azt kérték, hogy a döntéshozók végre térjenek észhez, mert az ilyen intézkedések tömeges elszegényedéshez vezetnek.

És nem csak a saját számláin érzi meg a lakosság a rezsiárak növekedését, hanem közvetve a kereskedelemben és a szolgáltatások terén megjelenő áremelkedéseket is, amit szintén az áram- és gázáremelés fog okozni.
Egyelőre elképzelni sem lehet, hogy ez mekkora lavinát indít el a gazdaságban, ezért nincs mire várni, CSELEKEDNI KELL, amihez itt lehet csatlakozni: https://rezsim.com.

Alpár György elmondta: „Szeretnénk felnyitni az emberek szemét, hogy mi várható a jövőben.”

Vilcsek Ernő párhuzamot vont a Fidesz kétharmad és az áremeléssel érintettek száma között: „Felmérések szerint nem csak a lakosság negyedét, hanem legalább kétharmadát fogja érinteni az áremelés, de a fideszes matematika szerint ez csak egy negyed! Olyan ez, mint a választási győzelmük, ahol a lakosság negyede szavazott rájuk, de mégis kihozták belőle a kétharmadot…

A két településvezető ezután a polgármesterekhez fordult, hogy hallassák végre ők is a hangjukat a lakosság érdekében, mert csak egy önkormányzati szintű összefogással lehet elébe menni a kiszámíthatatlan válsághelyzetnek és a tömeges elégedetlenségnek.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'memcache.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/memcache.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20170718/memcache.so.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory))

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: