Megjelentek a véglegesített rezsirendeletek!

A részletszabályokat a Magyar Közlönyben három rendelet tartalmazza.

Miután Németh Szilárd rezsibiztos bejelentett pár számot a rezsicsökkentési rendszer átalakításáról, megjelent a Magyar Közlönyben is három rendelet, amelyek a részletszabályokat rögzítik.

Az első egy kormányrendelet (259/2022. (VII. 21.), amely „az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról” címet viseli és ehhez kapcsolódik két további rendelet, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke adott ki (6/2022. (VII. 21.) MEKH rendelet és 7/2022. (VII. 21.) MEKH rendelet) és ezek szabják meg, hogy az áram- és földgázpiacon hogyan kell a piaci árat kiszámítani.

Az új szabályrendszer egyelőre év végéig lesz érvényben és előtte december 30-ig felül kell vizsgálnia a kormánynak a piaci helyzet alapján, hogy mit tegyen és utána ezt negyedévente meg kell ismételnie. Így tehát gyakorlatilag negyedévente várható majd az, hogy az addig bekövetkezett gáz- és árampiaci változások alapján módosulhat a rendszer, az árak.

A legfontosabb szabályok az árampiacon:

A villamosenergia kapcsán fontos, hogy az egész rendelet hatálya alól kivették a B GEO árszabást, ami a hőszivattyúk kedvező áramtarifa melletti működtetéséhez kell. Emellett szintén kivették a kedvezményes H tarifát is a fűtési idény idejére (nem kell figyelembe venni a H tarifa szerinti árammennyiséget a fűtési idényben).

Mivel sokan B tarifával fűtenek, így tehát csak részben igaz, hogy az árammal fűtők fellélegezhetnek, bár általánosságban is fontos hangsúlyozni, hogy az eddigi 36 forint/KWh helyett minden átlag feletti fogyasztó „csak” a 70,1 forint/KWh árat fog fizetni, miközben a piaci ár ennél sokkal magasabb lenne. Ez összefügghet azzal, hogy az olcsó paksi áram a lakosság egész éves áramfogyasztását bőven fedezi, így kérdéses, hogy mi indokolja az átlagfogyasztás feletti résznél a piaci árak „ráengedését” a lakosságra.

Ezek pedig a gázpiacon a fontos szabályok:

A földgázpiacon szintén a már jelzett kommunikációnak megfelelően 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 1729 m3 /év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig a) a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló miniszteri rendelet szerinti I. árkategóriában a „<20 m3 /h gázmérővel rendelkező lakossági felhasználók, kivéve fogyasztói közösségek” vásárlói körre meghatározott áron b) az  a) pontba nem tartozó lakossági fogyasztó a  földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló miniszteri rendelet szerinti, II. árkategória rá vonatkozó árszabásán jogosult földgázt vételezni.

Ez azt jelenti, hogy a gázpiaci lakossági fogyasztó közül csak a 20m3/óra alatti gázmérővel rendelkező fogyasztók kapják az évi 1729 m3-ig 102 forintjával a gáz köbméterét, az efeletti kapacitású gázmérővel rendelkezők, pl. társasházak viszont egy további külön szabály vonatkozik.

A szabályozásról részletsebben itt olvashat.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'memcache.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/memcache.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20170718/memcache.so.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory))

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: