Felhívás Magyarország összes Polgármesteréhez

Csatlakoznak-e a lakossági rezsicsökkentéshez?

A levél eredetije itt olvasható el.

Tisztelt Polgármester kolléga!

Elnézést, hogy ismeretlenül megszólítalak, de egy közös ügy miatt kereslek, és hetek óta úgy érzem, hogy olyan társadalmi helyzet felé sodródunk, aminek a hatásaira mi nem vagyunk felkészülve, de úgy gondolom az ország vezetése sem.

Ősztől a rezsicsökkentés átalakítása nem várt helyzet elé állít bennünket és a lakosságot. Tudom én, hogy jó hivatkozási alapot teremt a világpiaci helyzet és a háború, meg a globális klímaválság – és ki tudja még hány tényező –, amikkel úgy átalakítják a megszokott életünket, amire pár éve még a legmerészebb álmainkban sem gondoltunk. De nekünk, választott településvezetőknek fel kell készülnünk erre. Már amennyire lehet…

A lényeg: a rezsiköltségek emelkedése a lakosság jelentős hányadát is közvetlenül érinteni fogja. Jóval nagyobbat, mint amiről a kormányzati szervek beszélnek. Ezt azért merem kijelenteni, mert a településemen lakók között felmértem, hogy kinek ugrik meg a villany- és gázszámlája. Nem kis meglepetés ért, amikor kiderült: nálunk a háztartások több mint kétharmada érintett!
Erre szerettem volna felhívni a döntéshozók figyelmét is, aminek az érdekében sajtótájékoztatót is tartottam.

Aztán pár nappal később Alpár Györggyel, Drávaszerdahely polgármesterével is szerettük volna személyesen feltenni a kérdéseinket a legilletékesebbnek, a monopolhelyzetű állami közszolgáltatónak, az MVMZRt-nek egy sajtótájékoztatón, de nem jelentek meg, aztán egy elektronikus levéllel szúrták ki a szemünket.

Semmiben nem látunk tisztán: a több évre szóló titkosítások miatt nem tudjuk valójában mennyi a gáz és a villany ára. Nem tudjuk, hogy a településeken hány ember lesz a drasztikus áremelésekkel érintett, és nem tudjuk azt sem, hogy a saját költségvetésünk terhére milyen segítséget kell vagy kellene majd nyújtani nekik. Nem is beszélve arról, hogy az önkormányzatok rezsikiadásai és az üzemanyagköltségei is jelentősen megnőnek, hiszen nem leszünk kedvezményezettek! Hogy fogjuk ezt kigazdálkodni?

Kedves Polgármester társam!
Ebben a helyzetben nekünk minden elvi, területi, nagyságrendi és még a világnézeti vagy politikai különbözőségek ellenére is közös platformra kellene jutnunk, és ki kell állnunk azoknak a családoknak az érdekében, akikről sajnos már most is sejtjük, hogy nem fognak tudni alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez.

A kistelepüléseken még munkalehetőségek sincsenek, nemhogy plusz állásokat tudnának vállalni, amit a miniszterelnök a valóság ismeretének hiányában javasolt! A legtöbb embernek nincs tőkéje a házak korszerűsítésre és az energiatakarékos átalakításokra sem.
Már csak néhány hét, és irdatlan teher zúdul a nyakunkba! Igen, a mi nyakunkba, mert nálunk fogják majd egymásnak adni a kilincset a kiszolgáltatott és elkeseredett emberek.

Ezért a kérdésem, amit Neked is szeretnék feltenni elég egyértelmű: Kívánsz-e csatlakozni ahhoz a kezdeményezéshez, hogy megvédjük a lakossági rezsicsökkentést?

Mert ha valóban felelősséget érez a kormány az emberek és a családok iránt, akkor a rezsiköltségek valós áron és adók nélkül kerüljenek kiszámlázásra fogyasztástól függetlenül a lakossági felhasználóknak!
A választ sem kell túlbonyolítanod, pusztán egy IGEN vagy NEM legyen, és nem kell magyarázkodni emiatt.

Amennyiben Te is részt kívánsz venni és csatlakozol a témában közös kiállásra készülő polgármesterekhez, kérlek, küldj egy igent és közvetlen elérhetőséget (telefon és e-mail), amin majd megkereshetünk.

Tiszteletteljes üdvözlettel: Vilcsek Ernő - Jákfalva független polgármestere

Kelt: 2022. augusztus 11.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'memcache.so' (tried: /usr/lib/php/20170718/memcache.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib/php/20170718/memcache.so.so (/usr/lib/php/20170718/memcache.so.so: cannot open shared object file: No such file or directory))

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: